Prinsjesdag is een belangrijke dag voor de Nederlandse politiek. Het heeft niet een speciale datum maar valt altijd op de derde dinsdag van september. Op deze dag leest het staatshoofd (koning) de troonrede voor in een speciale zaal. Deze zaal heet de ridderzaal en wordt alleen met Prinsjesdag gebruikt. Deze zaal vind plaats in Den Haag.
In de troonrede geeft de regering aan wat het regeringsbeleid zal zijn voor het komende jaar. Nieuwe plannen en hun visie worden hierin aangegeven. Dit zijn echter allen voornemens en die worden pas uitgevoerd als de tweede kamer de plannen heeft goedgekeurd. Dit gebeurt niet allemaal in een keer maar heel het jaar door worden deze plannen voorgelegd aan de tweede kamer en worden dan afgekeurd of goedgekeurd.
Grappig om te weten, eerst viel Prinsjesdag niet op een dinsdag maar op een maandag. De reden dat het is verschoven is naar de dinsdag is omdat mensen uit het hele land vaak niet op tijd in Den Haag waren en om te voorkomen dat ze op de rustdag moesten reizen is het verschoven naar de dinsdag. Zo was iedereen op tijd en hoefde niemand op zondag te reizen.