Snoepje of ik schiet!

Herfstfeesten

Dat is een zin die je steeds vaker hoort op 31 oktober. Was Halloween voorheen een feest wat voornamelijk in Amerika groots wordt gevierd; tegenwoordig weten we het verkleedfeest ook steeds meer te waarderen in Nederland.

Je ontkomt er niet aan. Tenslotte is een feest een ultieme gelegenheid voor ondernemers om spullen te verkopen, dus de ondernemer is er alleen maar blij mee, en moedigt het aan. Denk maar aan al het snoep wat extra verkocht wordt, in de tijd dat de winkels al vol liggen met de chocoladeletters. Of de Halloween versiering, voor mensen die kunnen aangeven of kinderen bij hun huis mogen aanbellen.

En natuurlijk de feestkleding industrie. Want hadden we voorheen eigenlijk alleen carnaval, nu worden de kansen gespreid, doordat nu twee keer per jaar mensen zich in de meeste vreemde outfits uitdossen.

Hoewel dit enigszins cynisch klinkt, is Halloween natuurlijk begonnen als een viering voor gelovigen. Dit was de avond waarbij de grenzen tussen onze wereld en die van de geesten vervaagde. Een avond die mensen in vroeger tijden ook wel vreesden. Bovendien markeert Halloween het begin van de winter. Halloween was ook de avond waarop veel mensen hun verloren geliefden herdachten.

Andere namen voor Halloween zijn Samhain (Gaelic voor ‘eind van de zomer’) en All Hallows Eve.

Tegenwoordig is Halloween, mede dankzij de commercie dus, voornamelijk een kinderfeest geworden, waarbij zij zich als heksen, trollen en geesten mogen uitdossen, om vervolgens hun tol in de vorm van snoepjes te innen.

Happy Halloween!

By   -   okt 25, 2016   -   0 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE

leave a Reply