Het heerlijk avondje…

Winterfeesten

Ja hoor, het is bijna zover, op 5 december vieren we weer het avondje van Sinterklaas.

En met deze post richten we ons eens niet op de eeuwig durende Pieten discussie, maar op de geschiedenis van Sinterklaas.

Want wie was de beste man nou ook alweer?

Sinterklaas wordt altijd afgebeeld in een witte jurk, rode mantel en de zogenoemde mijter. Dit is zijn bisschopstenue. Want Sint Nicolaas was een bisschop in de derde eeuw na Christus.

Hoe het fabeltje in de wereld is geholpen dat hij uit Spanje komt, blijft een raadsel. Hij werd namelijk geboren in Patara, een plaats in Turkije. Hij werd bisschop van Myra. Op 6 december 342 stierf hij.

Er zijn verschillende verhalen die maken dat hij als de beschermheilige van kinderen wordt gezien. Een van de bekendste is het verhaal over de drie arme dochters, die alleen zouden kunnen trouwen met een bruidsschat, wat dus even werd geregeld door de sympathieke Nicolaas.

Er is een periode geweest dat in Nederland Sinterklaas als boeman werd afgebeeld. Hij werd dan afgebeeld als zwarte man met kettingen aan de voeten, of met narrenbelletjes. Je zou dit de voorloper kunnen noemen van wat later Zwarte Piet genoemd zou worden.

Vanaf de 18de eeuw werd besloten dat de viering van Sinterklaas weer een positief feest moest worden, waarbij kinderen op een leuke manier werd aangeleerd dat ze lief en braaf moesten zijn. Piet was de man met de roe, die de stoute kindertjes in de zak zou stoppen.

Langzamerhand ontstond de viering die wij inmiddels kennen, en ook wel Pakjesavond noemen.

Dit is een geschiedenislesje in een notendop, maar zoals je ziet heeft Sinterklaas wel wat veranderingen doorgemaakt. Hoe oud de man ook is, hij, en de Sinterklaasviering blijven zich verder ontwikkelen, zodat de viering steeds weer kan passen bij de huidige tijdgeest.

Hoe je Sinterklaas ook viert, wij van tisfeest wensen je een fijn en gezellig avondje toe!

 

By   -   nov 29, 2016   -   0 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE

leave a Reply