Wat is Kerstmis voor mij?

Winterfeesten

Nou ja, bijna dan….

Kerstmis is toch wel het favoriete feest van het jaar. Maar waarom eigenlijk? Wat maakt Kerst nou eigenlijk zo bijzonder? Is het de geboorte van het kindje Jezus? Of is het het versieren van de kerstboom, en het samenzijn met familie en vrienden?

Ook ik zie Kerst als mijn favoriete feest. Bij mij persoonlijk spelen meerdere dingen een rol. Maar ik kan het samenvatten in een woord: nostalgie.

Als kind zijnde was het gewoon leuk. Samen met vader en broer een kerstboom kopen en naar huis slepen, en dan papieren slingers erin hangen. Ook de cadeautjes op kerstochtend.

Maar naarmate je ouder wordt, gaan herinneringen steeds meer een rol spelen.

Herinneringen aan de nachtmis, waar we jaarlijks naartoe gingen. Opa stond verdekt opgesteld, maar wanneer het koor begon te zingen, kwam zijn mooie stem overal bovenuit. De kerkgangers die ik dan hoorde zeggen: van wie is die mooie stem? En wanneer we dan thuis kwamen, had moederlief de ontbijttafel vast klaargezet, zodat we de volgende dag meteen konden aanschuiven.

Herinneringen aan opa 1 die altijd filosofisch werd, en opa 2 die de clown uit ging hangen, terwijl moeder en de oma’s stonden af te wassen.

Herinneringen aan pa, die altijd ruzie had met de kerstboomlampjes.

Wanneer je groter wordt, gaan andere dingen een rol spelen. In je puberteit ben je meer bezig met de kleding die je gaat kopen voor kerst. En welke feestjes je gaat bezoeken, in plaats van thuis te blijven bij je familie.

En wanneer je volwassen wordt, krijgt kerstmis weer een andere invulling. Je krijgt wellicht een partner, of kinderen, of je gaat Kerstmis vieren met andere mensen.

Pas wanneer je bepaalde mensen moet gaan missen, besef je hoeveel alle herinneringen die je hebt gemaakt waard zijn.

En dat is Kerstmis voor mij: gewoon een heel fijn samenzijn met de mensen van wie ik houd, en waarbij ik alle mooie herinneringen aan voorgaande kerstfeesten nog eens de revue laat passeren.

 

 

By   -   dec 16, 2016   -   0 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE